Newslist

spotmedia.ro

PressHub

Aktual24

miercuri, 15 aprilie 2020

Sorina Matei dezinformează, până și pe cazurile de deces înregistrare de România, spunând că stăm prost.

Foto: Captura de pe Facebook Sorina Matei.

E adevarat ca stam prost, ca avem decese, fiindca nimeni nu isi doreste asa ceva, dar Sorinuta noastra nu la asta se refera, ci la faptul ca avem 19 decese la 1 milion de locuitori, ca asa a vazut ea pe statistica realizata de site-ul Worldometers.info, de unde preiau si eu informatiile despre Coronavirus. 
Foto: Captura de pe site-ul Sorinei Matei, din articolul fotografiat mai sus.

Dar ce nu intelege prostuta, este ca cu fiecare deces nou inregistrat, raportarea creste pentru decese, in raport cu milionul de locuitori. Si deci, Sorinuta sa se astepte si la cifre mai rele, fiindca vor mai deceda oameni, pana cand se va incheia pandemia. Si cu cat creste numarul de decese, cu atat creste si raportarea la un milion, impartindu-se la 23 sau la cate milioane de locuitori o mai avea Romania. 

Eu am facut o socoteala - de fapt o numaratoare - si daca nu am sarit cumva peste vreo tara, Romania mi-a iesit pe locul 36, MONDIAL, in privinta deceselor per 1 milion de locuitori. Deci, nu stam chiar asa de rau! Dar statistica aceasta este una falsa, pentru ca, asa cum spuneam, se raporteaza la un milion de locuitori si nu la o cifra variabila. Adica, odata cu cresterea numarului de decese, statistica va arata ca Romania a ajuns la 20, 21, 22 de decese la un milion de locuitori. Mai precis, la fiecare 23 de decese, cifra va creste cu inca 1 la milionul de locuitori. De aceea, aceasta nu poate fi numita o statistica. 

Statistica este aceea cand te raportezi la cazurile noi de Coronavirus vs cazurile de deces. Adica, iei cele 7216 cazuri de Coronavirus inregistrate de Romania pana astazi, 15 Aprilie 2020, vs cele 362 de decese inregistrate pana acum. Si faci: 362:72,16=5,016. Acesta este procentul de deces in Romania, in raport cu cazurile de Covid-19 inregistrate. Ca trebuie sa te raportezi la cazurile de Coronavirus inregistrate si nu la milionul de locuitori, daca vrei sa ai o statistica reala. 

Oricum, Chiar si pe locul 36, Romania sta bine inca. Dar vestea proasta este ca de acolo se va putea schimba mai rapid, fiindca nu este o statistica in procente, ci in numarul de decese per un milion de locuitori. Noi avem un procent de 5,01% deces, in raport cu totalul de cazuri de Covid-19 inregistrate. 

Sorinuta spunea ca stam prost. Intr-un fel stam prost, ca nimeni nu doreste sa avem decese; dar daca tot vorbim de asazise statistici, 
San Marino are 1061 de decese per 1 milion de locuitori,
Andora are 427 de decese per milionul de locuitori,
Spania are 397 de decese per milionul de locuitori,
Belgia are 383 de decese per un milion de locuitori,
Italia are 358 de decese...,
Franta are 241 ...,
Marea Britanie are 190...,
Olanda are 183 ...,
Elvetia are 142 ...,
Suedia are 119...

Si nu mai continui, fiindca n-are rost. Ce vreau insa sa arat, este ca asa cum spuneam mai sus, aceasta raportare este una proasta si gresita. De ce? Uite de ce: 
San Marino are abia 372 de cazuri de Covid-19, dintre care are 36 de decese. Asadar, desi San Marino are 36 de decese de Covid-19, raportarea la un milion o ridica la un indice de 1061. Aceasta, pentru ca San Marino nu are un milion de locuitori. 
San Marino, deci, are 33.562 de locuitori. Si de aceea, indicele pentru aceasta tara, indicele deceselor raportat la un milion de locuitori, este de 1061. Dar San Marino nu are decat 36 de decese in total.

Andorra, are si ea un indice de 427 de decese la un milion de locuitori. Desi, in fapt, Andorra are doar 33 de decese in total. Dar, asa cum spuneam, raportarea aceasta este una gresita. In procente, Andorra ar avea asa: 33:6,73=4,90%. Acesta este procentul de deces in raport cu cazurile de Covid-19 inregistrate. Deci, daca ar fi sa o luam logic, Romania, desi are 362 de decese de Covid-19, rata este de 19 la un milion, iar Andorra desi are 33 de decese, are o rata de 427 la un milion, totusi, o statistica reala a cazurilor de deces in raport cu cazurile de Covid-19 inregistrate in total, pozitioneaza Andorra pe o treapta mai buna decat Romania, intrucat Andorra are 4,90% rata de mortalitate, iar Romania are de 5,01%. 
Hai sa vedem si San Marino: 36:3,72=9,67% rata de mortalitate in raport cu cazurile de Covid-19 inregistrate. Dar tineti cont, nu este de 1061, cum prezinta indicele acesta, raportat la un milion de locuitori.

Dar Sorina Matei nu stie ce sa mai scrie si cum sa mai bage panica in lume - si am vazut ca are si o audienta destul de mare si ca multi ii crediteaza prostiile. Asta este! Ca unora le place mai mult balivernele si articolele alarmiste, negativiste, paniciste si cum or mai fi ele... Chiar si conspirationiste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu