Newslist

spotmedia.ro

PressHub

Aktual24

marți, 16 iunie 2020

Dezinformare sau Neînțelegere la ȘtiriPeSurse.Ro? Cum se face testarea de Covid? Nu e niciun joc în spatele cifrelor

Foto: Stirile M. Captura de pe Facebook. Vezi articolul aici!

Cand prostia este la ea acasa si isi face de cap sau cand jurnalismul nu este facut pentru anumite persoane care se dau jurnalisti... In cazul de fata, este vorba despre o jurnalista, care a scris un articol despre un "Adevarat joc din spatele cifrelor" de Coronavirus... 

Ce ne spune ea: Spune asa: Ca daca testezi 5 oameni de Covid, gasesti 2. Daca testezi 50 de mii, gasesti 2000, poate. Ea nu intelege ca testarea nu se face ca si cum ai face un sondaj de opinie, fiindca ea nu stie sau nu vrea sa stie, ca testarile se fac DOAR pe persoane suspecte ca ar fi contaminate cu Virusul Covid-19. 

Adica, nu pleaca nimeni de la Spital cu geanta de teste dupa el, ca sa testeze lumea pe strada, ci oamenii se simt rau si suna la 112. Ei sunt preluati de ambulanta si dusi la spital, unde sunt testati si de Covid, daca sunt suspecti de Covid. Ca daca nu sunt suspecti, nu sunt testati. Cel putin asa a fost pana de curand. Asadar, daca numai 5000 de persoane suna la 112, doar atatia vor testa. Si pe langa acestia, mai sunt testate persoanele cu care au intrat in contact cei descoperiti cu Covid cand au ajuns la spital si au fost gasiti pozitiv cu Covid. 

Spitalele nu testeaza oameni pe strada si nici in piata si nici alt-undeva, ci doar la Spital. Deci, nu fac sondaje de opinie! Si nu zic: "Astazi, hai sa testam numai 5000 de oameni!" Apoi, a doua zi: "Astazi hai sa testam vreo 9743 de oameni!" Nu! Ei testeaza oamenii care ajung la spital, suspecti de Covid - si apoi pe contactii celor descoperiti pozitiv dupa ce au ajuns la Spital. 

Ar fi si o nebunie care ar bloca sistemul, sa testezi oameni aiurea, la intamplare si sa descoperi un caz de Covid la 5 mii sau la 10 mii de teste... Daca pana si cei care se simt rau, iata, nu toti sunt gasiti pozitiv cu Covid, ci mai au si alte probleme; poate o raceala sau o gripa sau o alergie, ceva... Si apoi, teste se mai consuma si pe contactii celor descoperiti pozitiv cu Covid - si care, multi dintre ei sunt gasiti negativ. 

Domnisoara sau doamna jurnalist, care scrise articolul pe site-ul asta de mult Fake News, acuzat de chiar autoritatile Statului de Fake News, ne sugereaza ca medicii stau asa, dimineata, la 7 sau la 8, cand se face schimbul de ture, stau si-si consuma ceasca de cafea si zic intre ei: "Bai, cate teste sa mai folosim noi azi?" Si zice unul: "Hai sa folosim 2731 de teste!" Altul zice: "Nu! Eu zic 3437 de teste!" Si un alt medic zice: "Baaai, eu cred ca ar trebui sa folosim 7329 de teste azi!" 

Asa crede sau vrea sa ne induca domnisoara sau doamna jurnalista care a scris acel articol pe stiripesurse, ca fac medicii cu testarea de Covid. Si spune ea, jurnalista, ca: "Legătura este una vizibilă când suprapunem graficul testelor prelucrate şi cel al cazurilor noi depistate. Cele două linii sunt aproape paralele, ceea ce duce la concluzia că vom avea în continuare atâtea cazuri câte testele se realizează. Dincolo de această constatare, rămâne însă situaţia denunţată public încă de la începutul pandemiei: situaţia reală nu pare să fie cunoscută, pentru că se realizează puţine teste. Câtă vreme numărul cazurilor creşte odată cu numărul testelor, este clar că epidemia nu este depăşită, iar măsurile de combatere a acesteia se iau "în orb"."

E si normal, stimata doamna sau domnisoara, ca atunci cand sunt suspectati mai multi oameni, ca din aceia sa iasa mai multe teste pozitive! Ca daca ai 5 suspecti de infectare cu Covid, nu poate sa-ti iasa 25 de confirmati, ci ies poate numai 2 sau 3. Iar daca ai 7 mii de suspecti, e posibil sa iasa 150 sau 200. Dar nu poti testa lumea aiurea, ca si cum ai face un sondaj, dupa cum spuneam si mai sus, fiindca atunci chiar ai face zeci de mii de teste zilnic, la care ai gasi prea putine cazuri pozitive. Si pana vine rezultatul la zecile de mii de teste facute intr-o zi, tii sistemul blocat si nu mai poti face teste pe oamenii suspecti ca ar fi luat Covidul. 

Si pe langa faptul ca articolul este o prostie, mai este totusi ceva: Spune jurnalista, ca numarul de cazuri este reflectat de numarul de teste deci; eh, ia sa vedem noi cate teste au fost facute cand am avut cele 320 de cazuri, ca sa vedem daca se mai reflecta numarul in teste! 
Ia-uite! Pe 14 Iunie, cand am avut 320 de cazuri noi de Covid, au fost facute doar 7926 de teste! Chiar si inainte cu o zi, pe 13 Iunie, au fost facute doar 10.024 de teste. Deci, nici din testele acelea de cu o zi inainte, nu se poate justifica numarul mare de cazuri. Ca daca ne uitam peste imaginea de mai jos, care este o captura de ecran de pe articolul pe care il demontez aici, vedem ca, de exemplu, pe 28 Mai au fost facute 12.437 de teste si au iesit doar 197 de cazuri confirmate cu Covid. Iar daca rezultatele testelor nu au venit in aceeasi zi, cum se si presupune, vedem ca pe 29 Mai au iesit doar 191 de cazuri, iar pe 30 Mai au iesit 151 de cazuri. Si daca la 12 mii si aproape 500 de teste au iesit doar pana in 200 de cazuri noi de Covid, atunci, pentru 320 de cazuri noi, cate teste ar fi trebuit sa se foloseasca? Si totusi, chiar si pe 12 Iunie, cu 2 zile deci, inainte de raportarea aceea de 320 de cazuri noi, au fost facute doar putin peste 11 mii de teste. Mai putin decat pe 28 Mai, cand au iesit sub 200 de cazuri noi. Asa ca numarul de cazuri nu este neaparat redat de numarul de teste facute zilnic, ci de numarul de suspecti de infectare care sunt testati zilnic. Ca daca intr-o zi sunt mai putine persoane suspecte de infectare cu Covid, atat vor si testa; si e si logic ca vor iesi mai putine cazuri noi pozitive, cu Covid.

Foto: Stirile M. Captura din articolul de pe stiripesurse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu