Newslist

spotmedia.ro

PressHub

Aktual24

vineri, 20 martie 2020

De ce ne temem noi atât de mult de acest Coronavirus, COVID-19? În realitate, nu ar fi așa periculos, dacă am respecta indicațiile autorităților.

Foto: Știrile M | Captură de ecran de pe site-ul oficial despre evoluția Coronavirusului.

În fond, nu am avea de ce să ne temem așa de mult, dacă am fi cu toții responsabili și ar respecta niște proceduri care ne sunt în binele nostru. Până acum, virusul acesta nu ne-a afectat așa de mult și nu ne-ar fi afectat nici măcar atât cât suntem în momentul de față, dacă cei care au fost contaminați ar fi respectat niște proceduri.
Mulți au dintre cei confirmați cu Coronavirusul acesta, au respectat procedurile și au stat la spital, s-au comportat decent, ca niște pacienți care știau că de mâna medicilor de acolo, depinde însăși însănătoșirea lor. Dar unii dintre aceia confirmați, au mai făcut pe grozavii și ba au fugit de la spital, ba au zis ei că fac glume proaste și au tușit sau s-au făcut că tușesc înspre medici și au infectat și medicii... Și uite așa a început să se creeze o oare-ș-ce panică.
Panică au mai creat și mulți alții care au venit din diaspora și au fost sfătuiți să respecte procedurile și să rămână în carantină 14 zile, pentru a se vedea dacă sunt infectați sau nu cu acest virus, iar ei au umblat brambura pe străzi, prin baruri, pe la cluburi și pe unde i-a mai tăiat capul... Și de aici a pornit isteria.
România nu ar fi avut de ce să intre în această izolare și carantină aproape totală, unde restaurante sunt închise, baruri sunt închise, cluburi sunt închise, dacă niște iresponsabili veseli nu și-ar fi bătut joc de niște proceduri care ar fi ținut țara în funcționare la capacitate maximă în continuare și nu ar fi stat nici copiii acasă și părinții ar fi avut de lucru în continuare și ar fi mers economia în pașii ei. Și aceasta, dacă acei iresponsabili veseli stăteau liniștiți în casele lor și își vedeau de carantina lor. Fiindcă în felul acesta, virusul era izolat și neutralizat; nicidecum nu era împrăștiat.
Noi momentan în județul Buzău, avem doar 2 cazuri de Coronavirus confirmate, din care mama jurnalistului am înțeles că va fi externată curând. Cel puțin așa susținea jurnalistul într-un comentariu sau o postare pe Facebook. Deci, orașul nostru și întregul nostru județ, nu ar fi avut niciun motiv să fie aproape închis, cu transportul public redus poate la jumătate, din ce am citit pe un comunicat al Transbuz. Orașul nostru și întreg județul, ar fi putut funcționa la parametri normali, la capacitate normală, dacă nu se crea această isterie, cu plimbăreții recent întorși din diaspora.
De ce s-a creat isteria? Pentru că virusul acesta este oarecum ciudat, fiindcă el poate să fie pe un om sau deja în el, în om, dar omul acela să nu simtă nimic, să nu aibă niciun simptom. Dar în același timp, virusul acela se poate transmite și la alte persoane cu care intră în contact, acel purtător de virus. Și atunci, teama a cuprins lumea, fiindcă nu știi cu cine stai în față. Te întâlnești în oraș, treci pe lângă el sau dai de el în piață, fără să știi că el este recent venit din afară și că este și purtător de virus - și astfel iei și tu virusul și-l duci acasă la ai tăi, chiar la vecinii tăi și la toți cu care mai intri în contact.  
Din ce am văzut și eu pe statistica oferită de site-ul oficial care se ocupă de monitorizarea COVID-ului, cei mai afectați, adică cei care își pot pierde viața în lupta cu acest virus, sunt bătrânii. Copiii pana la 9 ani, spune în statistică, nu sunt afectați decât ca o simplă răceală. De la 10 ani în sus încep să devină vulnerabili, dar într-un procent foarte mic, de 0,2%. Bătrânii de la 70 de ani în sus, au o rată de mortalitate de 8% și de 14% la bătrânii de peste 80 de ani, dacă am înțeles eu bine din statistică.
Deci, dacă și bătrânii ar respecta măcar acum indicațiile date de specialiști și să rămână în casă, ar fi foarte bine pentru ei. Dar din câte se pare, parcă le-a luat Dumnezeu mințile, că nu vor unii deloc să se supună.
Acum, noi ne-am speriat și ne-am isterizat mai mult și din cauza asta, că vin oameni din diaspora și nu respectă procedurile; dar pe de altă parte, să fim încă bucuroși, că dacă după ce au venit poate vreo 200 de mii de români în țară, de când a izbucnit această pandemie și noi avem abia puțin peste 300 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID, cred că ar trebui să fim mai bucuroși și mai optimiști! Că totuși, din 200 de mii de oameni, doar 300 de cazuri avem; și dacă ne mai amintim și de faptul că un ofițer pensionar a contaminat vreo 50 de persoane, deja numărul scade la 250. Și mai avem și un parlamentar care a mai contaminat încă vreo 3-4 persoane, deci, nu suntem chiar așa rău cu Coronavirusul acesta!
Singura greșeală care s-a făcut, este, că trebuiau carantinați cu forța, toți care veneau din diaspora, undeva în clădiri bine păzite de jandarmi sau polițiști, deși, din câte știu, jandarmeria are în fișa postului paza de clădiri, ca astfel să nu se mai creeze isteria aceasta și oamenii să-și vadă liniștiți de treabă și țara să funcționeze în continuare la parametri normali. Din păcate însă, s-a mai folosit izolarea la domiciliu, care s-a dovedit o greșeală imensă, care ne costă pe toți acum, fiindcă iată-ne că mai avem un pic și nu mai avem voie deloc să ieșim pe stradă, după documentul ieșit astăzi în public și care se pregătește să intre în vigoare, în forma aceea sau puțin modificat, dar spre binele nostru, pentru că este aproape imposibil în alt fel, să mai controlezi această pandemie.
Nu spun că țara este infectată majoritar, ci spun că s-a creat această isterie și această neîncredere și această teamă, că dacă te întâlnești cu cineva pe stradă care are COVID și te duci cu el acasă (cu virusul) și îl dai și tuturor celor din casă și vecinilor ș.a.m.d. Poate că nu sunt mulți infectați, care încă n-au fost descoperiți, dar și însăși faptul că aceia nu au fost descoperiți și izolați, ei sunt un pericol pentru cei din jurul lor și pentru mulți alții, cu care vor intra în contact.
El, virusul, asa cum spuneam, nu pare a fi foarte periculos, dar pentru unii poate fi fatal; și aceasta ne sperie pe noi de fapt. Și am văzut, că pentru bătrâni este cel mai fatal, fiindcă mulți dintre ei mai suferă și de alte boli, care alăturate de acest virus, le produc moartea.
Acum, eu zic să nu ne isterizăm; dimpotrivă, să ne mai revenim un pic din teama sau din sperietura care ne-a cuprins și să așteptăm, respectând procedurile. E trist că autoritățile au lăsat foarte mulți oameni în izolare la domiciliu, cum spuneam, că de acolo ni se cam trage teama! Cei care intră automat în carantină când intră în țară, aceia nu sunt un pericol pentru țară, fiindcă nu au intrat între oameni și nu umblă liberi printre noi. Dacă autoritățile ar băga în carantină automată de acum înainte, pe toți cei care intră și vor intra de acum înainte în țară, deja pericolul este aproape îndepărtat! Vom mai avea două, maxim trei săptămâni de oare-ș-ce teamă cu cei care au fost trimiși până acum în izolare la domiciliu și lucrurile ar trebui să revină la normal. Treaba este ca aceia care sunt în izolare la domiciliu, chiar să fie în izolare la domiciliu și nu prin alte locuri publice! Că n-are importanță dacă sunt sau nu sunt infectați cu COVID, ci important este să respecte procedura, ca să fie siguri și ei că nu îmbolnăvesc pe alții. La urma urmei, 14 zile de stat în casă la televizor, e un concediu de odihnă. Păi nu? Și dacă nu ai nici virus, ești cu atât mai fericit. Altfel, riscăm să se blocheze țara asta.
Și nu contează că numărul de infectați cu COVID 19 ar crește în perioada următoare, dintre cei carantinați, care au intrat sau vor mai intra în țară de acum înainte, dacă ei nu vor mai lua contact cu lumea până la vindecarea lor; în felul acesta, țara ar merge liniștită mai departe, fără isterie, fără teamă, fără restaurante și alte cele închise... Ci, când ies din spital sau din carantină cei veniți din afară, ar putea trage la un restaurant și să mănânce ceva bun, că ar avea unde. Dar dacă nu se respectă nicio procedură și dacă autoritățile nu-i va băga automat în carantină pe TOȚI cei care intră în țară, nu vom mai vedea prea curând o viață măcar cum era mai în urmă cu vreo două săptămâni, pe străzile noastre.
De aceea spun: RESPECTAȚI PROCEDURILE, ca să trăim cu toții o viață pașnică și liniștită!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu