Newslist

spotmedia.ro

PressHub

Aktual24

marți, 24 martie 2020

Atenție la Fake News și propagandă rusească! Site-ul BunaZiua.Info tocmai aceasta face!

Foto: Știrile M

Acest site, daca nu ma insel, a fost mentionat si intr-o ancheta a celor de la PressOne, ca fiind un site de Fake News, dar ma voi ocupa un pic si eu de el, chiar daca nu sunt nici jurnalist si nici atat de investigatie. Insa, ceea ce fac eu acum ca nejurnalist, ar trebui sa facem cu totii cand cautam sa ne informam si suntem bombardati cu tot felul de stiri, de la tot felul de site-uri obscure despre care n-am prea auzit. 

Asadar, site-ul pe care il analizam acum, este "bunaziua.info". 

Deci, cand citim o stire, ne uitam intai la cine a scris-o. Si ne uitam sus, sa vedem daca are o sectiune intitulata "CONTACT", unde sa spuna cateva lucruri des pre jurnalist si o adresa de contact (email sau telefon). Daca nu are sectiunea "CONTACT", cum vedem la acest site, ne uitam sa vedem poate scrie la articol, cine este autorul articolului. 
Privim asadar si la articol si vedem ca autorul este "admin". Deci, n-am auzit de jurnalistul care se numeste "admin", asa ca daca vrem sa ne informam corect, cautam pe Google stirea aceasta sa vedem daca mai apare si pe alte site-uri de incredere. 

Si eu am cautat, dar stirea in felul prezentata mai sus nu am gasit pe vreun alt site de incredere. Ce am gasit insa, cu privire la acest subiect, este cu totul altceva: 

Am gasit pe site-ul Radio Europa Libera un articol, care vorbeste despre criza de masti din Europa... Voi reda un text din articolul de pe site-ul amintit: 

"Pe fondul crizei de măști generate de panica răspândirii  și a dependenței de importuri, statul român ar trebui să ia în calcul construcția unei fabrici de consumabile medicale, măcar „pe termen scurt”, spune Cristian Păun, profesor de economie la ASE și consilier al lui Ludovic Orban.
Pe de altă parte, Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, a declarat pentru Europa Liberă că „nu este cazul să se ia o astfel de decizie”, mai ales în contextul în care recent, subliniază ea, Unifarm, distribuitorul național de produse farmaceutice, deținut de stat, „a comandat 5 milioane de măști pentru stocuri, destinate personalului medical” - citat din articol.
Apoi, referitor la Germania, de ce nu mai trimite masti Romaniei, nu am gasit nimic scris si deci nu stiu de unde au scos-o. Ce am gasit, va redau si eu mai jos, tot din acel articol de pe Radio Europa Libera: 
"Între timp, țările europene pun presiune pe producătorii locali pentru a crește producția și încearcă să își asigure stocuri pe un termen mai mare. De pildă, în urmă cu o săptămână, guvernul francez a comandat câteva zeci de milioane de măști și le-a cerut producătorilor să își crească producția pentru a ajunge la un milion de măști pe zi, scrie Le Figaro. Și nu doar în Franța se întâlnește această situație, producători din Marea Britanie sau Germania, de pildă, se confruntă cu o cerere foarte mare. Cu toate că multe fabrici lucrează la capacitate maximă, va dura mai mult decât de obicei până ca măștile să ajungă pe piață, dar cel mai probabil stocurile riscă să se epuizeze de cum vor ajunge pe rafturi dacă virusul continuă să se răspândească." - citat din articol. Vezi articolul intreg aici!

Asadar, nu gasim pe niciun site recunoscut, stirea cu pricina. 

Am mai gasit insa, pe un alt site, nu stiu cat de sigur, un site din Germania, dar de limba romana, care spune ceva despre interzicerea de masti, dar spune si motivul pentru care s-a luat decizia cu pricina: 
"Germania a interzis miercuri, 4 martie, exportul de materiale medicale de protecţie, în special măşti sanitare, din cauza epidemiei cu noul  care a provocat până în prezent 240 de îmbolnăviri în această ţară, informează AFP, conform Agerpres.
”A fost publicat astăzi (4 martie – n.r.) un decret care interzice exportul de materiale medicale de protecţie (măşti, mănuşi, combinezoane etc.)”, precizează într-un comunicat comun ministerele Sănătăţii şi de Interne." - citat din articol. 
Nu ni se prezinta insa, nicio dovada ca ar fi asa. Dar, sa zicem ca ar fi asa! Astfel, ar fi de inteles si de ce s-ar fi luat o asemenea masura, fiindca Germania este pe locul 3 in Europa la numarul de imbolnaviri cu COVID pe zi. 
Poate ar trebui si sa mai mentionez ca articolul de pe Europa libera dateaza 28 Februarie 2020, iar cel de pe Ziarul Romanesc este 4 Martie. Ceea ce ar da gir cumva informatiei, mai ales ca ni se prezinta si motivul pentru care a fost luata decizia asta. 
Caci, chiar si Romania a sistat exportul de medicamente din pricina Coronavirusului - si noi nu aveam imbolnaviri de speriat pe atunci. Insa, Fake news-ul propagat de bunaziua.info, distorsionand adevarul si rastalmacind informatia, face cititorul sa devina repulsiv la o reactie corecta totusi, din partea unei tari care vrea sa se protejeze. 
Acum, oare de ce n-o fi scris acest site obscur si de faptul ca unele tari din Europa au ramas fara stocurile necesare de medicamente, fiindca autoritatile romane au sistat exportul de medicamente? 

Asa ceva nu-i interesa, fiindca articolul cu pricina si site-ul cu pricina face propaganda ruseasca, demonizand Germania, ca vezi Doamne, uite ca stapana Germania nu a mai vrut sa ne trateze si sa ne salveze de la moarte! Vaaai, ce sa zic! 

O informatie corecta, trebuie sa fie corecta! Si, desi nu mi se pare prea cunoscut site-ul "ziarulromanesc.de", totusi, mi se pare corect in informatie si are si un nume jurnalistul care posteaza pe site. Ceea ce este cu mult mai de incredere. 

Asadar, sa cautam sa ne informam din mai multe surse si sa nu ne lasam inselati de propaganda mincinoasa, ruseasca, fiindca la noi propaganda ruseasca se lupta sa capete teren, fiindca au ei niste interese pe aici. Dar, o minte informata corect, este o minte sanatoasa, care respinge propaganda si fake news-ul in doua secunde! De aceea, informati-va din surse sigure si cautati-o chiar in mai multe surse, ca sa fiti informati corect! Ca nu orice stire zboara pe internet este si reala. Unele, precum cea dezbatuta mai sus, cea de pe BunaZiua.Info, este doar o rastalmacire care se foloseste de o informatie corecta, dar rastalmacita sa dea rezultatul asteptat de "stapanii" site-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu