Newslist

spotmedia.ro

PressHub

Aktual24

miercuri, 19 iunie 2019

De regulă, oamenilor le plac mai mult Fake-urile, fiindcă sunt mai adulmecătoare, decât adevărul curat

Foto: Știrile M

Nu știu dacă v-ați gândit vreodată, cum ar putea explica cineva un Fake News despre un Fake News, dar se pare că niște cercetători s-au gândit și la asta! 
Un grup de cercetători britanici, au căutat să afle, cum pot ei explica un Fake News despre un Fake News și au constatat următoarele: 
1. Ca să știi ce este Fake News-ul, trebuie să cunoști adevărul. Dacă nu cunoști adevărul, nu ai cum să știi dacă o informație este corectă sau e Fake. Pentru a cunoaște adevărul, trebuie să cauți tu însuți dovezile clare ale sale, în tot ce se spune. Dacă tu însuți nu cauți adevărul, dovezile clare ale adevărului, nu ai cum să cunoști ce este Fake și ce nu. 
2. Apoi, ca să cunoști un Fake despre un Fake, este ca și cum ai fi înșelat de două ori. Adică, spun cercetătorii, este ca și cum cineva ți-ar spune că mărul (fructul) crește în piersic, iar altcineva ți-ar zice: ”Ba nu, mărul nu crește în piersic ci în corcoduș”. Lucrurile acestea sunt simple în această explicație, însă în alte privințe din lumea reală, mulți trăiesc în fake-uri despre fake-uri de multe ori. 
Așa cum am spus, Fake-ul poate fi descoperit numai cunoscând adevărul; iar Fake-ul despre Fake, tot la fel, dar, după o etapă a înșelăciunii. Adică, trebuie să cazi odată în plasa Fake-ului și după aceea să descoperi adevărul la următorul Fake. 
Fake-ul este deseori folosit de persoanele care vor să scoată ceva în evidență și să ascundă altceva; de regulă, să ascundă adevărul și să scoată în evidență un alt adevăr, stâlcit - sau o minciună, pur și simplu. 
Și problema, mai spun acei cercetători, este că oamenilor, de regulă, le plac mai mult Fake-urile, fiindcă sunt mai adulmecătoare, decât adevărul curat, care, poate fi de multe ori supărător.
De exemplu, să luăm un exemplu din viața noastră de zi cu zi: Se vorbește din 2017 încoace, numai de creșterea pensiilor... Fake-ul, este că se scoate înaintea oamenilor ceva plăcut lor, că li se dă mai mulți bani la pensie și vor putea trăi mai bine. Și oamenii îl cred și abia așteaptă să se împlinească. Ceea ce nu știu ei, este că sunt mințiți și că parlamentarii, dacă vor ei, se sustrag de la vot, tocmai când se votează legea pensiilor, ca să nu intre laptele și mierea pensionarilor în vigoare. Iar adevărul gol-goluț și curat ca lacrima, este că nu prea sunt bani la buget, pentru toate acele măriri. Și când le spune cineva pensionarilor că n-au bani la buget pentru asta, pensionarii nu o cred, ci preferă Fake-ul, fiindcă e mai dulce. Apoi, Fake-ul la Fake, este că după ce alianța de guvernare au majortate parlamentară în Parlament și nu au trecut legea pensiilor tocmai ei, care aveau majoritate, vin acum și spun că opoziția e de vină, că nu au votat legea pensiilor și de aceea nu a trecut. 
Acum, cine are înțelepciune, poate pricepe repede că e vorba de un dublu Fake aici; dar cine nu pricepe, va mai crede multe Fake-uri și poate niciodată adevărul. 
Cam așa stau lucrurile cu Fake-ul și Fake-urile. Însă, pentru a le înțelege, trebuie să cunoaștem adevărul. Iar adevărul este tragic. Adevărul este că e mai dulce Fake-ul presărat cu zahăr vanilat, decât realitatea presărată cu pelin.

Și dacă vreți, chiar și postarea aceasta este parțial Fake, fiindcă nu a cercetat nimeni nimic despre Fake, ci le-am inventat eu acum... 
#parțialUmor  #parțialFakeNews  #parțialRoșiaToday  #restulAdevăr  #opinieNeavizată  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu