Newslist

spotmedia.ro

PressHub

Aktual24

miercuri, 5 februarie 2020

Cade azi guvernul? Și ce se va întâmpla, dacă va cădea guvernul Orban?! | ANALIZĂ

ANALIZA
Foto: Podul.Ro

La ora la care scriu aceasta analiza scurta, inca se dezbate motiunea de cenzura impotriva guvernului, depusa de PSD.

Ce se va intampla daca pica guvernul prin aceasta motiune de cenzura? 

Am mai scris despre asta, mai dinainte sa fie vorba de aceasta motiune, dar voi mai reitera: 

Daca va cadea guvernul, vom ramane cu actualul guvern in interimat, pana se va stabili un alt guvern si va depune acela juramantul. 

Dar pana acolo, avem cateva situatii care trebuiesc trecute in revista: 

Daca majoritatea nou-creeata va veni cu un premier care nu-i va place presedintelui, va putea sa-l refuze. Apoi, daca va veni cu un al doilea nume de premier - si presedintele nu-l mai poate respinge si pe acela, fiindca doar o singura propunere poate refuza, atunci lupta se va da in Parlament, pentru investirea guvernului. 

Daca guvernul acesta nu va primi majoritatea simpla de voturi pentru investire, se va putea veni cu o a treia nominalizare catre presedinte, care va trebui sa fie acceptata aproape automat de presedinte fiindca nu mai poate refuza, si care va trece din nou prin acelasi filtru parlamentar, care va trebui sa primeasca un numar minim de voturi pentru investire, adica de jumatate +1. Daca nu se vor aduna nici de data aceasta numarul de voturi, atunci presedintele va putea dizolva Parlamentul si vom avea alegeri anticipate. 

Daca insa guvernul va fi acceptat de Parlament, indiferent daca primul care ajunge in Parlament sau daca cel de-al doilea, atunci vom avea un nou guvern care ne va duce pana la alegerile parlamentare din toamna, din Noiembrie.

Lupta va fi apriga din ambele parti, fiindca si PSD ar vrea sa scape de anticipate, dar si PNL cu USR ar vrea sa se ajunga la anticipate. Acum deci, totul va tine de cum se vor vinde cativa parlamentari, in stanga sau in dreapta. 

Daca va cadea acest guvern, guvernul Orban, intr-un fel va fi mai bine pentru PNL, fiindca nu se va eroda mult, dimpotriva va mai creste in sondaje si fiindca se vor enerva si mai multi nehotarati, care vor vota cu PNL la toamna. Deci, daca guvernul Orban va cadea peste cateva minute, PNL va avea de castigat. Oricum, chiar si fiind la guvernare, acest guvern este castrat sau imobilizat la pat, fiindca nu pot face nimic, cum bine am spus de multa vreme, pentru ca n-au majoritate in Parlament, care sa le sustina proiectele din Guvern. 

Iar PSD-ul revenit la guvernare, impreuna cu toata clica lor de penali din ALDE, Pro Romania si UDMR, vor mai incasa bobarnace la alegeri, fiindca lumea va icepe sa-i injure din nou de acum, daca vor intra iarasi la guvernare. 

Guvernul Orban nu poate face mai nimic acum la guvernare, care sa ne si scoata din mocirla, dar incaseaza bobarnace in fiecare zi, fiindca nu fac tot ce au promis, din cauza ca n-au forta in Parlament. Dar parasirea acestui Guvern a guvernarii, ar insemna sa scape de bobarnace si sa revina pe baricade. Problema la acest PNL, este ca s-a decredibilizat mult prin tot felul de numiri prin functii, a tot felul de persoane care nu aveau ce cauta acolo, asa cum facea si PSD-ul. Aceasta deja ii va apasa si de acum, daca guvernul va cadea si vor ataca PSD-ul pentru numiri exact ca acelea facute de Orban. Aici a gresit foarte mult Orban si cu PNL-ul, care nu le va mai da putere in cuvant, cand vor ataca guvernul ce va veni. 

Sa vedem totusi, daca vom avea un nou guvern si ce compozitie va avea si cum se va ajunge pana la el!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu