Newslist

spotmedia.ro

PressHub

Aktual24

vineri, 19 iulie 2019

Totusi, CCR are dreptate! Interzicerea gratierii numai a faptelor de coruptie, este o nedreptate! - Opinie


Foto: g4media.ro

In toata supararea noastra pe judecatorii CCR pentru decizia de ieri, privind gratierea faptelor de coruptie, trebuie avut in vedere un punct foarte realist: Totusi, nu poti interzice numai gratierea unor fapte, in timp ce altele nu sunt interzise!

Adica, CCR ne-a spus: "Ori interziceti gratierea tutror faptelor, ori nu interziceti niciuna!" Altfel, devine neconstitutional! Bineinteles, ca si Iohannis impreuna cu consilierii lui, s-au gandit si ei cand au stabilit intrebarile pentru Referendum, doar in directia coruptiei, fiindca acolo se vehicula o oaresce gratiere si unii politicieni chiar o cereau cu vehementa; dar in afara de asta, oarecum si Iohannis trebuia sa se gandeasca, impreuna cu consilierii lui, ca la CCR nu va rezista o astfel de ideie, care este partinitoare! 

Probabil ca cea mai buna intrebare care ar fi fost pusa de Iohannis, ar fi fost aceasta: "Sunteti de acord ca doar presedintele sa poata gratia?" Si atunci, aceasta prevedere ar fi putut fi trecuta in Constitutie, precum ca numai Presedintele poate face acest lucru si gata. Si atunci, ramanea ca institutia gratierii, sa fie exclusiv pe mana presedintelui si sa nu mai poata fi utilizata si de Guvern sau Parlament, pentru a gratia diferite persoane. 

Cu siguranta ca n-ar fi fost gratiati ei violatori sau pedofili sau criminali; de aceea nici Iohannis nu s-a gandit ca intrebarea lui ar putea deveni sau chiar ar fi neconstitutionala - si chiar nici noi, nu ne-am gandit, in febra noastra impotriva politicienilor corupti, care nu voiau sa ajunga la puscarie - si daca cumva ajungeau, se gandeau la gratierea lor de catre colegii din Guvern si Parlament. Dar totusi, gandind acum lucrurile la rece, trebuie sa recunoastem, ca CCR aici are dreptate: Nu poti interzice gratierea unor condamnati de coruptie, dar sa nu interzici, de exemplu, si faptele de tentativa de omor sau crima cu premeditare sau pedofilie sau viol si altele! 

Adica, cu ce sunt mai breji criminalii sau violatorii sau hotii sau talharii, de ei nu au interdictie la a fi gratiati, iar coruptii au interdictie?! Aici au cazut in plasa Iohannis cu consilierii lui - si noi pe de alta parte, fiindca oricum nu puteam fi impotriva Referendumului, pentru ca ne raspundea cumva la cererile noastre, de a nu lasa coruptii sa scape de puscarie. Dar peste dorinta noastra si slaba pregatire a consilierilor lui Iohannis, CCR a dat un verdict clar si corect! Trebuie sa recunoastem asta! 

Aceasta denota, si cat de mult l-a durut pe Iohannis in cot de noi si de tara asta, ca a facut chiar si acest pas la repezeala si pe genunchi, numai ca sa para ca iese si el cu ceva in fata, ca sa ia fata oamenilor cu ceva! Caci altfel, daca chiar ii pasa de tara asta, in doi ani de zile, adica din Februarie 2017, chiar Ianuarie, de la OUG 13, pana la inceputul lui 2019, avea tot timpul sa se gandeasca la o intrebare serioasa; dar lui nu i-a pasat! A tot crezut ca se vor linisti, ca va fi bine si la vara cald s.a.m.d. 

Un presedinte serios, implicat, nu ar astepta doi ani de zile, apoi sa tranteasca niste intrebari, dintre care si neconstitutionale! CCR o putea declara neconstitutionala si pe cea de-a doua, cu OUG-urile pe Justitie, daca voiau, fiindca oricum era cam la limita neconstitutionalitatii si aceea. Dar, probabil, nu a vrut sa tulbure apele chiar de tot in tara, cu decizii numai negre si de neconstitutionalitate, pe ambele intrebari ale presedintelui. 

Oricum, chiar daca prima intrebare a lui Iohannis nu poate fi transpusa in Constitutie, ea poate fi imbunatatita cumva si supusa votului popular din nou, fiind si transpusa in Constitutie; noi, votand direct Constitutia. Mesajul oricum a fost transmis. Iar Parlamentul, poate lua mesajul nostru si il poate face Constitutional si apoi sa ni-l prezinte din nou pentru a fi votat, dar ca si text final in Constitutie. Dar aceasta, numai daca si vor parlamentarii nostri, care momentan sunt majoritatea de la PSD & ALDE & UDMR, unde pare ca li se mai raliaza si cei de la Pro Romania, prin sustinerea unui candidat comun la prezidentiale. Nu ca Pro Romania ar fi vreu partid prea breaz, dar zice-se ca e un pic mai european. Vom vedea si asta, daca va fi sau nu! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu